"Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári sa rozhodli intenzívnejšie
a samostatne bojovať za svoje odvetvie. Doteraz totiž náš hlas nebolo
dostatočne počuť, čo si niektorí vysvetľovali ako našu slabosť. Opak je
však pravdou, pekárstvo, cukrárstvo a cestovinárstvo predstavuje až
tretinu zamestnancov celého potravinárskeho priemyslu na Slovensku
a naše produkty konzumujú Slováci najčastejšie zo všetkých
potravinárskych výrobkov," povedal Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ Slovenskho zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Na rokovaní so zástupcami agrorezortu predstavitelia zväzu vyjadrili
ostrý nesúhlas so zmenami, ktoré schválila vláda SR v novele zákona
o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. "Pekárstvo je
najohrozenejší sektor celého potravinárstva v krajine. Zmeny v zákone
odstraňujú opatrenia chrániace pekárov pred návratom agresívnych
obchodných praktík používaných reťazcami v minulosti," uviedol Lapšanský.
Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári zároveň zástupcom Ministerstvu
pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR prisľúbili pomoc a podporu pri
nastavovaní legislatívy a európskych a štátnych podpôr, tak aby boli
prospešné pre spotrebiteľov a sebestačnosť krajiny.
„Pekári a ich viac ako 12 000 zamestnancov preukázali počas oboch vĺn
pandémie, že napriek neľahkej situácii, meniacim sa podmienkam a neraz
i chaosu zo strany štátnych inštitúcií dokážu zabezpečiť zásobovanie
obyvateľstva. Ak však zo zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s
potravinami vypadne zákaz nákupu potravín pod výrobné náklady, túto
kľúčovú schopnosť stratia. Znamenať to bude nie priblíženie sa Slovenska
k potravinovej sebestačnosti v pečive, ale práve naopak, významnú
stratu potravinovej sebestačnosti, čiže nedostatok pečiva v mnohých
častiach Slovenska," vysvetlil Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov
z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od samostatne zárobkovo činných
osôb až po veľké pekárne. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12 000
pracovníkov.